Dan spomina na slovenske žrtve holokavsta

Dan spomina na slovenske žrtve holokavsta

26. 05. 2017 

26. aprila 1944 so okupatorske oblasti zaukazale zbor prekmurskih Judov, tedaj najštevilčnejše judovske skupnosti na slovenskih tleh, v sinagogah v Murski Soboti in Lendavi. Od tam so jih nato deportirali najprej v Čakovec in naprej v Nagykanizso ter nazadnje v Auschwitz. V tem taborišču so večino Judov takoj po prihodu ubili. Holokavst je preživela le peščica slovenskih Judov.

Ob obletnici začetka množičnih deportacij Judov iz Prekmurja v nacistična taborišča smrti vas Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in Agencia Toš@Tosch v sredo, 26. aprila 2017, vljudno vabita na spominsko prireditev.

Prireditev se bo začela ob 18. uri v Sinagogi Maribor, Židovska ulica 4, s predstavitvijo knjige Vladekova pot v neznano: Kronika židovske družine iz Murske Sobote. Pogovor z avtorjem dr. Bojanom Zadravcem bo vodila dr. Cvetka Hedžet Tóth.

Ob 19. uri pa vas vabimo še v Mednarodni kulturni center Smaila Festića, Židovska ulica 12, na predstavitev virtualnega memoriala zoper pozabo holokavsta avtorja Mihaela Toša in projekta Achtung Auschwitz avtorja Zlatka Kraljića.

Vladekova pot v neznano – o knjigi

Spominsko prireditev pripravljamo v sklopu projekta Kamnite solze, ki ga je v letih 2014–2016 podprla Mednarodna zveza za spomin na holokavst (IHRA). Programe Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor financira Mestna občina Maribor.

Scroll to Top
Skip to content