Carl Lutz in legendarna Steklena hiša

Carl Lutz in legendarna Steklena hiša

12. 06. 2014 
– 05. 09. 2014

Na Madžarskem je ob izbruhu druge svetovne vojne živelo približno 750.000 Judov, od katerih jih je vojno preživelo okrog 200.000. Mnoge med njimi je pred deportacijo in gotovo smrtjo rešil švicarski diplomat Carl Lutz.

Z gostujočo razstavo Carl Lutz in legendarna Steklena hiša se v Centru judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor poklanjamo diplomatu Carlu Lutzu, ki je med službovanjem na švicarskem poslaništvu v Budimpešti v drugi svetovni vojni rešil na desettisoče Judov. Razstava je zasnovana zgoščeno in jedrnato; glavni poudarek je na predstavitvi ohranjenih diplomatskih dopisov, zaščitnih pisem in skupinskih potnih listov, pa tudi na predstavitvi »skrivnega« življenja znamenite Steklene hiše, ene od 76 zaščitenih hiš za judovske begunce, ki jih je Lutz s pomočjo soproge Gertrud, madžarske judovske zveze in sionističnih organizacij ustanavljal in vodil širom po Budimpešti. Kljub izkazanemu pogumu se je Carl Lutz po vojni soočal z neodobravanjem švicarskih oblasti. Očitali so mu, da je kot diplomat med vojno presegel svoja pooblastila in s tem ogrozil status Švice kot nevtralne države. Javno »rehabilitacijo« in zasluženo priznanje je doživel šele mnogo let pozneje. Spominski center Jad Vašem mu je naziv pravičnika med narodi podelil leta 1964.

Izvirno razstavo Carl Lutz and the Legendary Glass House, katere avtor je György Vámos, je pripravila Fundacija Carla Lutza iz Budimpešte. Gostovanje razstave v mariborski Sinagogi so podprli Mestna občina Maribor, Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije, Veleposlaništvo Švice v Sloveniji in Elektro Maribor. Častni pokrovitelj razstave je Njegova ekscelenca gospod Robert Reich, veleposlanik Švice v Sloveniji.

Razstava bo na ogled od 12. junija do 5. septembra 2014. Ob odprtju razstave je o življenju in delovanju diplomata Carla Lutza spregovorila njegova hči Agnes Hirschi, zbrane obiskovalce pa je nagovorila tudi Milena Lebar, predstavnica Veleposlaništva Švice v Sloveniji. V kulturnem programu je nastopila skupina Harfa-Kinor.

Scroll to Top
Skip to content