Branko Šömen: Cintor

Branko Šömen: Cintor

23. 05. 2013 

Judovsko pokopališče oziroma židovski cintor, kot smo poimenovali literarni večer, je izbor iz več svetovnih judovskih antologij. Prva je izšla v Londonu 1980 z naslovom Antologija židovske poezije v poljščini. V njej so zbrani stihi poljskih Judov, ki so ustvarjali v letih 1868 do 1968. Izbor in podatke je zbral književnik Zew Szeps. V antologiji je predstavil sto dvajset pesnikov, med njimi so tudi verzi Marca Chagalla, Mordechaja Gebirtiga, Mosze Nadira, Debore Vogel in drugih.

Druga antologija z naslovom Glasovi znotraj Noetove barke je izšla v New Yorku v angleščini. Uredila sta jo Howard Schwartz in Anthony Rudolf. Antologija ima kar tisoč strani in obsega izbor šeststo judovskih pesnikov z vseh koncev sveta. Med njimi so znani avtorji, kot so Ana Ahmatova, Joseph Brodsky, Paul Celan, Leonard Cohen, Allen Ginsberg, Heinrich Heine, Franz Kafka, Ewa Lipska, Osip Mandelstam, Pablo Neruda, Ezra Pound, Joseph Roth, Nelly Sachs, Antoni Slonimski, Georg Trakl … V posebnem oddelku so predstavljeni tudi pesniki iz jugovzhodne Evrope, kot na primer Monny de Boully, Stanislav Vinaver ter posebej, kot slovenski Jud, Tomaž Šalamun. Njegovi pesmi sta v angleščino prevedla Michael Scammell in Veno Taufer.

Prepustimo se torej judovskim pesnikom, živim in mrtvim, neznanim ali pozabljenim. Tistim, ki so se uveljavili ne samo v življenju, marveč tudi v poeziji, tistim, ki so obležali v skupnih grobnicah in jamah, na pozabljenih ali porušenih pokopališčih po širnem svetu, pa tudi doma.

Literarni večer Cintor je posvečen 69. obletnici množičnih deportacij prekmurskih Judov v taborišča smrti.

Generalni pokrovitelj projekta so Dravske elektrarne Maribor.

Scroll to Top
Skip to content