Auschwitz Album: upodobitev usode prekmurskih Judov

Auschwitz Album: upodobitev usode prekmurskih Judov

08. 02. 2023 

Vabilo na predavanje Borisa Hajdinjaka “Auschwitz Album: upodobitev usode prekmurskih Judov” 8. februarja 2023, ob 16. uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani.

Eno izmed najbolj pretresljivih pričevanj o holokavstu je okoli 200 fotografij Auschwitz Albuma. Te fotografije so najbolj nazoren prikaz postopka množičnega ubijanja v Auschwitzu, razen ubijanja samega. Nastale so maja in junija 1944, torej v času Ungarnaktion, najštevilčnejšega posameznega množičnega pomora v Auschwitzu. To je obenem tudi čas, ko je bila v Auschwitz pripeljana večina prekmurskih Judov. Zato nam te fotografije upodabljajo tudi njihovo usodo.

Predavanje je del evropskega projekta Never Forget in sovpada z občasno razstavo v Muzeju novejše zgodovine Sloveniji (Celovška cesta 23, Ljubljana). Predavanje je sofinancirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja pripadajo izključno organizatorju in ne odražajo Evropske unije ali Izvajalske agencije za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo (EACEA), zato Evropska unija in naročnik ne prevzemata odgovornosti za vsebino le teh.

Scroll to Top
Skip to content