#RememberingFromHome

#RememberingFromHome

21. 04. 2020 

21. 4. 2020 so Judje praznovali Yom Hashoah, izraelski dan spomina na žrtve holokavsta.

Zaradi nezmožnosti zbiranja in tradicionalnega branja imen žrtev holokavsta v času Corona virusa, je Yad Vashem, izraelski muzej holokavsta, pričel akcijo objavljanja branja imen od doma. Posnetki so na socialnih omrežjih označeni s #RememberingFromHome #ShoahNames.

Šest posnetkov v tem VIDEU so Centru judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor poslali:

– Erika Fürst, preživela žrtev holokavsta in Auschwitza, doma iz Murske Sobote, ki bere imena svojih sorodnikov, ki so umrli v Auschwitzu in Dachauu.

– Lidija/Lydia Rosner, preživela žrtev holokavsta iz Maribora ter hči znanega mariborskega judovskega industrialca Marka Rosnerja, ki bere imena svojih sorodnikov, ki so umrli v Beogradu in Auschwitzu.

– Domen Kodrič, mariborski zgodovinar iz Sinagoge Maribor, ki bere imena mariborskih Judov, ki so umrli v Auschwitzu, Mauthausenu in Stutthofu.

– Tanja Benčič Rihtaršič, koprska zgodovinarka, ki bere imena istrskih Judov, ki so umrli v Dachauu in Auschwitzu.

– Marjetka Berlič, mariborska učiteljica zgodovine iz OŠ Draga Kobala Maribor, ki bere imena lendavskih Judov, ki so umrli v Auschwitzu in Gleiwitzu.

– Ruth, hči dveh preživelih žrtev holokavsta, ki bere imena svojih sorodnikov, ki so umrli v Stari Gradiški in v Jesenovacu. Ruthinega očeta Dana Stockhammerja sta rešila slovenska Pravičnika med narodi Ivan in Ljubica Župančič.

Scroll to Top
Skip to content