100. obletnica rojstva Hannah Szenes

100. obletnica rojstva Hannah Szenes

19. 07. 2021 

Slovesnost ob dnevu slovensko-izraelskega prijateljstva in 100. obletnici rojstva izraelske narodne herojinje in pesnice Hane Seneš (Hannah Szenes).

Dan slovensko-izraelskega prijateljstva bomo obeležili prvič, prav na 100. obletnico rojstva Hane Seneš, izraelske narodne herojinje in pesnice. Predsednik republike Borut Pahor bo na slovesnosti slavnostni govornik. Zbrane bosta nagovorila tudi Eyal Sela, veleposlanik Države Izrael, in Martina Legan Janžekovič, podžupanja občine Metlika. Pred pričetkom slovesnosti bosta spomin na Hano Seneš s padalskim skokom počastili slovenska in izraelska padalka.

Hannah Szenes (17. VII. 1921, Budimpešta-7. XI. 1944, Budimpešta) je najbolj znana izmed 37 judovskih padalcev iz Palestine, ki so jih Britanci med II. sv. vojno poslali na okupirana ozemlja z nalogo, da pomagajo preganjanim Judom. 14. III. 1944 se je spustila na partizansko spuščališče Oklinak na Žumberku oz. Gorjancih. Baza je bila na slovenski strani meje v vasi Drage (občina Metlika), samo spuščališče pa na hrvaški strani. Padalce so sprejeli slovenski partizani, ki jim je poveljeval Stane Vrhovnik – Marjan. Prvotni načrt je bil, da Hannah s še enim padalcem slovenski partizani odpeljejo do Murske Sobote. Tam bi se naj preprosto usedla na vlak in odpeljala v Budimpešto. Načrtovano pot Hannah preko Murske Sobote v Budimpešto je preprečila nemška okupacija Madžarske 19. III. 1944. Gotovo kmalu po tem datumu so padalci odšli k hrvaškim partizanom. 9. VI. 1944, takoj po prehodu meje z Madžarsko, je bila Hannah ujeta pri vasi Mala Subotica. 28. X. 1944 so jo v Budimpešti obsodili na smrt in jo tam 7. XI. 1944 tudi usmrtili.

Scroll to Top
Skip to content