Klasika danes? jutri?

Klasika danes? jutri?

26. 10. 2021 
– 20. 11. 2021

V Združenju Epeka že četrto leto s koncertnim ciklom Klasika danes? jutri? nadaljujejo z iskanjem umestitve klasične glasbe v sodobni čas in prostor.

Kam v današnjem času spada klasična glasba? Izključno v koncertne dvorane? Cerkve? Poroke? Festivale? Klube? Dvigala? Trgovine? Ali sploh še kam spada? In v kakšni obliki? Strogo večerni, bleščeči, ob izbranih besedah, vrhunskem vinu? Izvirno, tako kot je nekoč bilo, ali je dovoljena modernizacija? Je le ta zaželena? Smiselna?

Klasična glasba se je v brzem vrtincu modernega časa znašla v krizi nekoč jekleno močne identitete. Kakor da bi zašla v zmes elitizma, konservativnosti in zamudne pedantnosti. Zdi se, da »instant« doba s suficitom informacij le stežka procesira umetnost, ki v svoji obravnavi zahteva nekoliko več pozornosti, časa in premisleka. A tudi klasična glasba je navsezadnje še vedno – glasba! In v svoji biti je ena od funkcij umetnosti vendarle razvedrilo. Večji del repertoarja klasike je bil in je še vedno napisan prav s tem namenom. Tehnična dovršenost, virtuoznost izvajanja in estetski ter izpovedni doprinos pa so tisti dodatek, ki osnovni namen zgolj podkrepi.

Cikel Klasika danes? jutri? je zastavljen kot dokaz, da je za uživanje ob klasični glasbi več kot dovolj le radovednost posameznika. Predstavili se bodo mladi, drzni izvajalci v manj običajnih sestavih, ki na klasično sceno prinašajo svežino in novosti, a pri tem ne zapostavljajo pomena kvalitetne izvedbe in izbire programa.

Program 2021:

  • 26. 10. 2021 – Duo El Clasico, Sodni stolp, Pristan 8, Maribor­
  • 9. 11. 2021 – Spectrum Saxophon Quartett, Sodni stolp, Pristan 8, Maribor­
  • 13. 11. 2021 – Lara Hrastnik, Sodni stolp, Pristan 8, Maribor­
  • 20. 11. 2021 – Trio Tempestoso, Sodni stolp, Pristan 8, Maribor
  • December 2021 (datum izvedbe še ni določen) – Duo ChitAria.

Projekt je pripravljen v sodelovanju s Centrom judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Narodnim domom Maribor in Radiem Maribor ter ga finančno podpirata Mestna občina Maribor in Ministrstvo za kulturo RS. Projekt podpira Študentski Kampus.

Scroll to Top
Skip to content