Judje v Mariboru v času dogajanja romana Marpurgi

Judje v Mariboru v času dogajanja romana Marpurgi

13. 04. 2021 

Vabimo vas, da se nam v torek, 13. aprila 2021, ob 17. uri pridružite na spletnem predavanju Judje v Mariboru v času dogajanja romana Marpurgi. Predaval bo Boris Hajdinjak, direktor Sinagoga Maribor.

Judovska skupnost v Mariboru je bila največja srednjeveška skupnost na ozemlju današnje Slovenije in središče judovstva ne samo Štajerske, pač pa tudi sosednjih dežel.
Prav to je bil motiv Zlati Vokač Medic, da je napisala roman Marpurgi, ki je v lanskem letu doživel četrti ponatis pri založbi Beletrina. Prav tako je bila lansko leto v SNG Maribor premierno uprizorjena opera Marpurgi, katere libreto je nastal na osnovi romana Vokačeve.
Istega leta sta Mariborska knjižnica in Sinagoga Maribor pripravili razstavo in katalog Marpurgi: med zgodovino in literarno svobodo. Zato je več kot dovolj razlogov, da nam
Maribor in Jude tistega časa predstavi Boris Hajdinjak, zgodovinar, ob Klemnu Brvarju soavtor razstave Marpurgi, direktor Sinagoge Maribor ter poznavalec srednjega veka in zgodovine Judov na Slovenskem.

Povezava je dostopna TUKAJ in na spletni strani Mariborske knjižnice na dan dogodka.

Vabljeni!

Scroll to Top
Skip to content