Dušan Gajšek: Za meglo

Dušan Gajšek: Za meglo

10. 09. 2021 
– 05. 10. 2021

V Sinagogi Maribor se pridružujemo vsakoletnemu Festivalu fotografije Maribor. Tokrat gostimo razstavo Dušana Gajška “Za meglo”.

Narava večkrat omogoči nežno prekrivanje sveta okrog nas. Megla je eden izmed pojavov, ki od nekdaj vzbuja umetniško in poetično razmišljanje o svetu. Prekrije ravno dovolj našega okolja, da nas prevzame njena misterioznost in nas vzpodbudi k razmišljanju o tem, kako so reči in misli skrite. Prisiljeni, da se ozremo le na to, kar je še vidno, se ozremo vase. Okolica se spremeni v poglobljene simbole napolnjene s pomenom. Ko ne moremo videti vsega, gledamo še bolj posvečeno, prevevata pa nas skrivnostna mir in tišina, ki gresta z roko v roki z meglenimi dnevi. Spontano ustvarjen fokus narave izpostavi kar moramo videti, to, kar nas vzpodbudi k novemu pogledu na svet. Omogoči nam trenutek brez pretiranih impulzov, da lahko sanjavo razumemo svojo okolico in s tem tudi sebe. Sprašujemo se, kaj je za meglo, to, ki jo vidimo, in to, ki jo nezavedno nosimo v sebi. Kratek čas ustvari most med znanim in neznanim. Neznano je s tem še bolj mikavno, še bolj vredno raziskovanja. Misli, ki nas vodijo skozi prekrite dele nas samih, projiciramo na mehko belino in ji dovolimo, da opomni na prestopanje mej znotraj nas, z otroško radovednostjo in nežno prisotnim strahom pred novimi odkritji. Dušan Gajšek s skoraj piktorialističnimi digitalnimi fotografijami prikazuje milino in mikavnost megle ter kraje in ljudi, ki jih je obdala in prebudila.

Dušan Gajšek (1948, Celje) je otroška leta preživel v Rogaški Slatini, tam je končal tudi osnovno šolo. Srednjo tehniško šolo je obiskoval v Celju, nato pa se je kot strojni tehnik zaposlil v steklarni v Rogaški Slatini na oddelku za oblikovanje, ki ga je vodil prof. Goldoni. Po dveh letih je odšel v Maribor na takratno visoko tehnično šolo in si pridobil naziv inženirja strojništva. Med študijem je spoznaval tudi fotografijo, vključno z različnimi fazami fotografiranja, razvijanja filmov in izdelovanja fotografij v črno-beli tehniki. Kasneje se je na svojih potovanjih posvetil zlasti fotografiji diapozitivov in snemanju z video kamero. V mariborski Metalni se je naposled zaposlil kot projektant, fotografijo pa je začel uporabljati kot pripomoček pri svojem inženirskem delu. Z razvojem digitalne tehnike se je začel ukvarjati tudi z računalniško obdelavo fotografij. V letu 2012 je postal aktivni član Fotokluba Maribor, članstvo v klubu pa mu je omogočijo širjenje znanja o fotografskih tehnikah. Pri svojem fotografskem delu posveča posebno pozornost spoznavanju zakonitosti kompozicije. V okviru fotokluba Maribor je doslej sodeloval na več fotografskih delavnicah, skupinskih razstavah in natečajih ter prejel tudi dve nagradi in mnoge častne omembe. Imel je tudi osem samostojnih razstav.

Glavni organizator Festivala fotografije Maribor 2021 je Fotoklub Maribor.

Scroll to Top
Skip to content