Projekt PPSCO

Projekt PPSCO

Projekt »Moč osebnih zgodb pri soočanju s pozabo« je namenjen krepitvi praks spominjanja na holokavst in druge genocide, storjene med drugo svetovno vojno.

Power of Personal Stories in Confronting Oblivion (PPSCO)

Moč osebnih zgodb pri soočanju s pozabo

Projekt »Moč osebnih zgodb pri soočanju s pozabo« je namenjen krepitvi praks spominjanja na holokavst in druge genocide, storjene med drugo svetovno vojno, v partnerskih državah in Evropski uniji. Leto 2025 je za to temo še posebej pomembno, saj bo to 80-letnica konca druge svetovne vojne, osvoboditve različnih koncentracijskih taborišč in drugih lokacij (kot so Auschwitz, Dachau Jasenovac in Stara Gradiška) ter obletnica osvoboditve številnih mest v Evropi izpod fašistične in nacistične okupacije.

Projekt se osredotoča na boj proti zanikanju holokavsta in drugih genocidov, boj proti izkrivljanju in trivializaciji zgodovinskih dejstev z izmenjavo natančnih informacij, organiziranjem javnih razprav o najboljših praksah soočanja z izkrivljanjem in ustvarjanjem novih materialov in metod, ki temeljijo na osebnih zgodbah in biografijah prič, žrtev in preživelih. Projekt bo tudi analiziral in izpostavil odpor in/ali organizirano nasprotovanje.

Dosedanje aktivnosti projekta:

  • Uvodni sestanki/začetek projekta – Reka, Hrvaška, 27.-30. april 2024;
  • Okrogla miza – Reka, Hrvaška, 29. april 2024;
  • Obisk Spominskega centra “Lipa pomni” – Lipa, Hrvaška, 30. april 2024.

Fotografije in več informacij o projektu najdete TUKAJ.

_________________________________________

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so izključno mnenja in stališča avtorjev projekta in ne odražajo stališč Evropske unije ali Izvajalske agencije za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo (EACEA), zato Evropska unija in naročnik ne prevzemata odgovornosti za njihovo vsebino.

Scroll to Top
Skip to content