Ciril Horjak – dr. Horowitz: Risbe v Soboto

Ciril Horjak – dr. Horowitz: Risbe v Soboto

21. 11. 2017 
– 19. 01. 2018

Ciril Horjak že vrsto let spada med najbolj prepoznavne avtorje slovenske karikature in stripovske umetnosti, znan pa je tudi kot dolgoletni sodelavec priloge časnika Večer V soboto. Na tokratni pregledni razstavi razstavljamo njegove portretne karikature in naslovnice, ki že vrsto let krasijo Večerovo sobotno prilogo.

Ciril Horjak, znan tudi z umetniškim imenom dr. Horowitz, se je rodil leta 1975 v Slovenj Gradcu. S stripovsko nalogo je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorjih dr. Jožefu Muhoviču in Milanu Eriču. Konec osemdesetih je dvakrat zapored dobil prvo nagrado na natečaju mladinskega avtorskega stripa v Novem Sadu. V mednarodnem prostoru so bila njegova dela predstavljena večinoma pod okriljem revije Stripburger. Novembra 2003 je pri Stripburgerju izšel njegov prvi stripovski album Ride, v okviru Stripburgerjeve akademije za strip pa je pripravil tudi prvi slovenski učbenik stripa Najmanjša velika enciklopedija stripa. S svojim zobozdravnikom Rokom Juričem je leta 2014 ustvaril izobraževalni strip o zdravljenju zob Endodontostrip, z dr. Juretom Stojanom pa je leta 2016 za Delo ustvaril serijo stripov o ekonomskih temah Striponomija. O stripu kot gostujoči predavatelj poučuje na različnih slovenskih fakultetah, na pripovedovalskih festivalih pripoveduje pravljice za otroke in odrasle, dela z mladostniki z avtizmom in vodi literarne delavnice v okviru projekta ViA Javne agencije za knjigo. S časopisom Večer sodeluje od leta 2007. V dobrih 570 tednih se je nabralo že več kot 1000 ilustracij, nekaj od njih jih je na ogled na tokratni razstavi.

Pri risbah Cirila Horjaka je tudi v samozavestnih potezah jasno, da niso nikdar samo služile besedilu. Od samega nastanka so zahtevale, in tudi dobile, vsaj enako težo kot besede, ki naj bi jih ilustrirale. Dr. Jure Stojan

Projekt je podprla Mestna občina Maribor.

Scroll to Top
Skip to content