Program Sinagoge

 

»Tu se je smrt utrudila do smrti …«: slovenske žrtve Auschwitza

Spominska prireditev, otvoritev razstave in koncert

23. januar 2020 - marec 2020

V sklopu prireditev Šoa – spominjajmo se 2020, posvečenih obeležitvi mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta in 75. obletnice osvoboditve največjega nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz, vas vljudno vabimo na spominsko prireditev.

Spominska prireditev bo v četrtek, 23. januarja 2020, ob 18:00 v Sinagogi Maribor, Židovska ulica 4.

Ob tej priložnosti bomo odprli dokumentarno razstavo »Tu se je smrt utrudila do smrti …«: slovenske žrtve Auschwitza. Razstava pripoveduje o okoli 2.300 ljudeh iz Slovenije, ki so jih odpeljali v to taborišče. Večina je bila Slovencev, med deportiranimi pa je bilo tudi okoli 350 Judov, vsaj 78 Romov in vsaj en pripadnik Jehovovih prič z območja Slovenije. Za okoli 1.300 izmed njih je Auschwitz kraj smrti, kar pomeni, da je v tem kraju eno največjih pokopališč slovenskih žrtev druge svetovne vojne.

Slavnostni govornik na prireditvi bo minister za kulturo Republike Slovenije mag. Zoran Poznič, ki je tudi častni pokrovitelj projekta Šoa – spominjajmo se 2020. Razstavo bo predstavil njen avtor Boris Hajdinjak, predstavitev pa bomo pospremili s projekcijo kratkega spremnega videa k razstavi, ki ga je režiral Domen Kodrič.

Po odprtju razstave bo v Sinagogi Maribor še koncert komorne zasedbe Duo Sinergos. Skupino sestavljata flavtistki Mina Čkojić in Ana Nikolić, na premiernem nastopu v Sloveniji pa bosta predstavili svoj najnovejši koncertni repertoar z izborom skladb skladateljev judovskega porekla.

Razstava bo v Sinagogi Maribor na ogled do konca marca 2020.

Prijazno vabljeni!

Vabilo

Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije
Mestna občina Maribor
Državni muzej Auschwitz-Birkenau
Veleposlaništvo Države Izrael


Slider by webdesign