Program Sinagoge

 

Potni listi za življenje

Otvoritev razstave in projekcija filma

22. januar 2020 - 29. februar 2020, v Razstavišču Avla v UKM

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta in obeležitvi 75. obletnice osvoboditve nacističnega uničevalnega taborišča Auschwitz vas vljudno vabimo na odprtje dokumentarne razstave Potni listi za življenje.

Razstava je posvečena poljskim diplomatom, ki so med drugo svetovno vojno v Bernu izdajali ponarejene potne liste latinskoameriških držav, predvsem Paragvaja, in tako reševali Jude.

Razstavo bomo odprli v sredo, 22. januarja 2020, ob 17. uri v Razstavišču Avla v Univerzitetni knjižnici Maribor, Gospejna ulica 10.

Osrednji gost in govornik na dogodku bo gospod Uri Strauss iz Švice. Gospod Strauss je kot otrok preživel holokavst prav zaradi ponarejenega potnega lista Paragvaja. Na odprtju bosta zbrano občinstvo nagovorila tudi njegova ekscelenca gospod Paweł Czerwiński, poljski veleposlanik v Sloveniji, in gospod Ivan Martelanc, svetovalec SAZU in pobudnik gostovanj razstav Potni listi za življenje in Vizumi za življenje v Sloveniji.

Razstavo je pripravil Inštitut Pileckega iz Varšave v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Poljske v Bernu, njeno gostovanje v Sloveniji pa sta organizirala Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani.

Po uradnem odprtju razstave bo v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor še projekcija dokumentarnega filma Paragvajski potni listi (režija Robert Kaczmarek, 2019, 57 min). Film je pripravil Inštitut za narodni spomin iz Varšave, ob tej priložnosti pa bo prvič predvajan s slovenskimi podnapisi.

Razstava bo na ogled do 29. februarja 2020.

Prijazno vabljeni!

Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor
Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani
Inštitut Pileckega, Varšava

Univerzitetna knjižnica Maribor
Mestna občina Maribor

Veleposlaništvo Republike Poljske v Bernu
Inštitut za narodni spomin, Varšava
Državni muzej Auschwitz-Birkenau

Dogodek organiziramo v sklopu projekta Šoa – spominjajmo se 2020. Častni pokrovitelj projekta je mag. Zoran Poznič, minister za kulturo Republike Slovenije.


Slider by webdesign