Program Sinagoge

 

Zvezde brez nebes: Otroci v času holokavsta

Dokumentarna razstava

Od 25. januarja 2022, Mariborska knjižnica (TC City Maribor)

V času holokavsta (1933–1945) so evropske judovske skupnosti prestajale krute pretrese, doživljale strahotne socialne in družinske zlome.

Otrokom, ki so živeli v teh okoliščinah, se je v prvi vrsti porušila dnevna rutina, ki so je bili vajeni, mnogi med njimi so bili tako rekoč čez noč prisiljeni »odrasti«. Kljub grozljivim okoliščinam in življenjskim razmeram, v katere so bili pahnjeni, pa so se vseeno predajali domišljijski igri, risali in pisali, izražali upanje, sanje in strahove. Razstava z izborom risb, pesmi, pisem in igrač teh otrok ponuja ganljiv in navdihujoč vpogled v življenje judovskih otrok med holokavstom, obenem pa s prikazom optimizma, ustvarjalnosti in domišljije razkriva njihovo izjemno zmožnost, da se kljub življenju v neopisljivih okoliščinah oklepajo življenjske sile.

Ta razstava je priredba razstave »Stars Without a Heaven: Children in the Holocaust« kuratorke Yehudit Inbar, ki je bila postavljena v Yad Vashemu. Razstavo je pripravil Traveling Exhibitions Department, Museum Division, Yad Vashem, za grafično podobo pa je poskrbel Information Technology Division, Yad Vashem.

Slovensko različico razstave je ob finančni podpori Mestne občine Maribor leta 2021 pripravil Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, zanj direktor Boris Hajdinjak (prevajalka Saša Požek, lektorica Darja Gabrovšek Homšak, urednica Marjetka Bedrač, recenzent Boris Hajdinjak).

Vabimo vas k ogledu virtualnega vodenja po razstavi, ki ga boste lahko spremljali v torek, 25. januarja 2022, od 18. ure naprej TUKAJ.

Zvezde brez nebes1

 


Slider by webdesign

Skip to content