Program Sinagoge

 

Slovenski Romi v Auschwitzu

Predavanje

29. 1. 2018, ob 18.00, Mladinski center EPEKA

27. januarja 2018 je minilo 73 let od osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz. Na svetu ni kraja, ki bi bil bolj zaznamovan s smrtjo: v času delovanja Auschwitza v letih od 1940 do 1945 je bilo tam ubitih okoli 1,1 milijona ljudi, od tega 1 milijon Judov ali vsak šesti od 6 milijonov Judov, ubitih v holokavstu. Prav zato je bil datum osvoboditve Auschwitza izbran za dan spomina na holokavst.

Auschwitz pa je tudi taborišče, v katerega je bilo poslanih 2.342 ljudi iz Slovenije, in kraj smrti 1.331 izmed njih. Večina je bila Slovencev in slovenskih Judov. Poznavanje njihovega trpljenje je v slovenski javnosti znano, čeprav še zmeraj ne dovolj.

Skoraj nič pa v slovenski javnosti ni znanega o trpljenju 77 Romov iz okolice Novega mesta, ki so jih v Auschwitz odpeljali decembra 1943. Po doslej zbranih podatkih so najverjetneje vsi, razen šestih, v Auschwitzu tudi umrli. Preostalih šest je umrlo v drugih nemških taboriščih.

Njim posvečamo predavanje Slovenski Romi v Auschwitzu. Predavanje bo v ponedeljek, 29. januarja 2018, ob 18. uri v Mladinskem centru EPEKA na Preradovičevi ulici 1 v Mariboru. Predaval bo Boris Hajdinjak, direktor Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

Vabilo

 

Organizatorja prireditve sta Združenje EPEKA, socialno podjetje, Maribor, in Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

Prireditev organiziramo v sklopu projekta Šoa – spominjajmo se 2018. Častni pokrovitelj projekta je minister za kulturo Republike Slovenije Anton Peršak.

 

 


Slider by webdesign

Skip to content