Projekt Krokus

Projekt Krokus je projekt, namenjen mladim od desetega leta dalje, da bi se spominjali vseh otrok, ki so umrli v holokavstu.

Uradno spletno stran projekta Krokus lahko obiščete tukaj.

Projekt Krokus je nastal na Irskem na pobudo združenja HETI (Holocaust Education Ireland). Združenje mladim in šolarjem, starim 10 let in več, podarja čebulice rumenih krokusov (žafrana), da jih posadijo v spomin na 1,5 milijona judovskih otrok, ki so umrli v holokavstu, in v spomin na tisoče drugih otrok, ki so bili žrtve nacističnih grozodejstev. Rumeni cvetovi spominjajo na rumene Davidove zvezde, ki so jih bili Judje prisiljeni nositi v času nacistične vladavino. Krokus cveti proti koncu januarja, približno v času mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta (27. januar). Ko ljudje občudujejo rože, učenci razložijo, kaj predstavljajo, in se spomnijo otrok, ki so umrli v holokavstu.

Sodelovanje pri projektu Krokus je brezplačno! To je tudi primeren način za seznanjanje mladih s holokavstom in za ozaveščanje o nevarnostih rasizma in diskriminacije. Sodelovanje otrok pri spoznavanju holokavsta, sajenju čebulic in opazovanju rasti cvetov spodbuja k učenju strpnosti in spoštovanja. HETI ponuja sveženj informativnega gradiva in smernic tudi učiteljem za pomoč pri izobraževanju o holokavstu.

Pri projektu Krokus je ob njegovi ustanovitvi leta 2005 sodelovalo 6.000 irskih učencev. Leta 2018 je bilo vanj vključenih že več kot 100.000 mladih iz Irske in še desetih evropskih držav. Upamo, da se bo projektu Krokus vsako leto pridruževalo vse več držav, dokler ne bo v njem sodelovala celotna Evropa in bo cvetelo več kot 1,5 milijona krokusov.

Slovenske šole se lahko za brezplačno sodelovanje pri projektu Krokus obrnete na Sinagogo Maribor, saj smo koordinator projekta za Slovenijo.

Prijavni rok za sodelovanje v šolskem letu 2022-2023 se je iztekel, novih prijav tako ne sprejemamo več.

_________________________________

V šolskem letu 2022-2023 v Projektu Krokus v Sloveniji sodelujejo učenci in učitelji s 110 šol iz vseh delov države.

Abecedni seznam sodelujočih šol v letu 2022/2023.

_________________________________

V šolskem letu 2021-2022 so v Projektu Krokus v Sloveniji sodelovali učenci in učitelji s 84 šol iz vseh delov države.

Na zemljevidu Projekta Krokus 2021/2022 najdete vseh 84 šol, ki so sodelovale v projektu v 2021/2022

Abecedni seznam sodelujočih šol v letu 2021/2022.

_________________________________

V letu 2020-2021 je Projekt Krokus v Sloveniji v celoti organiziral in financiral Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

Na interaktivnem zemljevidu lahko najdete vseh 47 šol, ki so sodelovale v projektu v 2020-2021.

_________________________________

Priročnik za učitelje

Učni listi

Priporočena literatura za učence

Izbor priporočenega gradiva za učitelje

 

HETI logo - light background

Sofinancira Evropska unija

Sofinancira Evropska unija. Izražena stališča in mnenja so izključno avtorjeva in ne odražajo nujno stališč Evropske unije. Zanje ne odgovarjata niti Evropska unija niti organ, ki je odgovoren za odobritev.

 


Slider by webdesign